3x Duca Lamberti: Súkromná Venuša. Masakra. Milánčania vraždia v sobotu : (Venere privata. I ragazzi del massacro. I milanesi ammazzano al sabato) - Scerbanenco, Giorgio: 1911-1969 (Slovenský spisovateľ, 1979)
Príbehy spája postava lekára Ducu Lambertiho, ktorý si istý čas odsedel vo väzení pre vraždu z milosrdenstva. Keďže Duca stratí diplom a nesmie vykonávať lekársku prax, prijme ponuku bohatého priemyselníka, aby vyliečil jeho syna z alkoholizmu. Z prípadu pre lekára psychiatra sa vykľuje kriminálny príbeh, odohrávajúci sa vo svete medzinárodnej prostitúcie, organizovanej Mafiou. Duca na vlastné nebezpečenstvo, riskujúc, že obetuje svoju priateľku, vrahov vypátra. Potom natrvalo vstupuje do služieb polície. Milánske podsvetie je hniezdom zločinov a Duca sa po beštiálnej vražde mladučkej učiteľky večernej školy ujme prípadu, teraz už pod záštitou polície. Autor prevedie čitateľa neslýchane spustnutým svetom milánskej spodiny, jednotlivými rodinami asociálov, ktorí sú ochotní k tým najotrasnejším činom. V treťom príbehu Duca, dojatý nešťastím otca, ktorému neznámi páchatelia unesú slabomyseľnú dcéru, cez všetky prekážky vrahov vypátra a odovzdá spravodlivosti.