DETVA. Monografia mesta - Ostrihoňová, Anna; Babicová, Renata; Ďurková, Mária; Križo, Milan; Urban, Peter; Smoleková, Eva; Bauer, Maroš (mesto Detva, 2018)
Nová monografia o Detva je kolektívne dielo. Na jej tvorbe sa podieľal široký autorský tím a odborní recenzenti. Pri jej napísaní spojili sily starší skúsenejší autori - odborníci na prírodu, históriu, archeológiu, jazykovedu, architektúru, etnológiu a šancu prezentovať sa dostala aj mladšia generácia autorov. Všetci členovia autorského kolektívu sú zárukou, že monografia Detvy je spracovaná objektívne a komplexne, aj keď príspevky museli byť vzhľadom na charakter diela rozsahovo limitované.