Ezop: Sedem záznamov z Hellady : (Aisopos) - Bronnen, Arnolt: 1895-1959 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1959)
Arnolt Bronnen, známy nemecký dramatik siahol vo svojom románe Ezop po naozaj zaujímavej látke a dá sa povedať, že z nej vyťažil maximum. Preštudoval prístupnú literatúru o období, v ktorom Ezop žil a z Ezopa mu vyrástol človek, ktorý bájkami, satirou bojoval na strane utláčaných proti utláčateľom. Dotvoriť Ezopa do takejto postavy si jeho bájky, zasadené do dobovýchb súvislostí, priam vynucujú. V Bronnenovom podaní sa zaskievajú v plnom lesku. Ezop bojuje krásny, ale na svoje časy beznádejný boj za krajší a lepší život, za človeka, ktorý postupne zhadzuje okovy za okovami, aby sa z neho napokon stal Človek.