Ezop: Sedem záznamov z Hellady (Aisopos) - Bronnen, Arnolt: 1895-1959; Bronnen, Arnolt: 1895-1959; Kupec, Ivan: 1922-1997; Kraus, Milan: 1924-2006; Mikula, Ervin; Kupec, Ivan: 1922-1997; Ezop: 6. stor. pred n. l. (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1959)
Arnolt Bronnen, známy nemecký dramatik siahol vo svojom románe Ezop po naozaj zaujímavej látke a dá sa povedať, že z nej vyťažil maximum. Preštudoval prístupnú literatúru o období, v ktorom Ezop žil a z Ezopa mu vyrástol človek, ktorý bájkami, satirou bojoval na strane utláčaných proti utláčateľom. Dotvoriť Ezopa do takejto postavy si jeho bájky, zasadené do dobovýchb súvislostí, priam vynucujú. V Bronnenovom podaní sa zaskievajú v plnom lesku. Ezop bojuje krásny, ale na svoje časy beznádejný boj za krajší a lepší život, za človeka, ktorý postupne zhadzuje okovy za okovami, aby sa z neho napokon stal Človek.
Doslov: Na okraj "Ezopa" a jeho autora (Ervín Mikula). Pramene.
Bronnen: Antický román o Ezopovi znova preložil a podľa prameňov doplnil Arnolt Bronnen.
Keywords: romány autorské; biografické romány; životopisné romány; osobnosti historické; Bronnen, Arnolt (nemecký spisovateľ, 19.8.1895 Vienna-12.10.1959 Esat Berlín); Kraus, Milan (slovenský básnik, esejista, editor, prekladateľ. * 20.08.1924 Tisovec, Slovensko - 08.08.2006 Bratislava, Slovensko); Kupec, Ivan (slovenský básnik, esejista, prekladateľ, 21.10.1922 Hlohovec - 15.5.1997 Bratislava); Ezop; historické romány; 6. stor. pred n.l.; Ezop (legendárny tvorca a zakladateľ bájok, najstaršia zmienka pochádza od Herodota, 6. stor. pred n. l., rodisko Frýgie); próza; nemecká literatúra - texty