Já, robot : I, Robot - Asimov, Isaac: 1920-1992 (Triton, 2007)
Povídková sbírka Já, robot patří do zlatého fondu science fiction. V této dnes již klasické sbírce o robotech nacházíme jedny z nejlepších povídek, jaké kdy byly na toto téma napsány. Isaac Asimov byl tvůrcem a otcem robotické etiky a formuloval také tři zákony robotiky: