Já, robot I, Robot - Asimov, Isaac: 1920-1992 (Triton Praha, 2007)
Povídková sbírka Já, robot patří do zlatého fondu science fiction. V této dnes již klasické sbírce o robotech nacházíme jedny z nejlepších povídek, jaké kdy byly na toto téma napsány. Isaac Asimov byl tvůrcem a otcem robotické etiky a formuloval také tři zákony robotiky
1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo.
2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem.
3. Robot musí chránit sám sebe před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.
Povídky
Úvod
Robbie
Hra na honěnou
Rozum
Chyť toho králíka !
Lhář !
Malý ztracený robot
Únik
Důkaz
Konflikt nikoli nevyhnutelný
Keywords: vedecko-fantastická literatúra; dobrodružná literatúra; americká literatúra; Asimov, Isaac, narodený Isaac Judovič Ozimov (bol veľmi úspešný a neobyčajne plodný americký spisovateľ a biochemik židovského pôvodu, známy vďaka svojim sci-fi knihám a populárno-vedeckým prácam. Takisto písal mysteriózne a fantasy príbehy. Napísal viac ako 300 vedeckých, vedecko-populárnych a sci-fi kníh. Je autorom troch zákonov v oblasti robotiky. Začiatok jeho tvorby patrí do takzvaného Zlatého veku Sci-Fi . * 02.01.1920 Petrovichi, Smolensk Oblast, Rusko - 06.04.1992 Brooklyn, New York, USA)