Pohrdání - Moravia, Alberto: 1907-1990 (Academia, 2010)
Román z prostředí Itálie, který realisticky zobrazuje sociální problémy padesátých let. Nekompromisní umělec Riccardo přijme navzdory svému přesvědčení lépe placenou práci scénáristy filmů, za které by se dříve styděl, přestože se touží věnovat psaní dramat. To vše dělá proto, aby své manželce Emilii splnil sen a pořídil jí vlastní domácnost. Od chvíle, kdy Riccardo práci přijme, se mu Emilie začne odcizovat, až nakonec úplně ztratí její respekt. Ze strany své ženy cítí hluboké pohrdání, které si však vůbec nedokáže vysvětlit a stále si klade otázku proč?