Ako si vychovať brata: poviedky pre deti [ - Švecová, Katarína, 1977-; Futová, Gabriela: 1971- 1971-; Najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy na Slovensku 2012 : Bratislava, Slovensko). (Bratislava Perfekt, 2012)
Ak by poviedky boli kvety, dalo by sa povedať, že tento ročník Literárnej súťaže o detskú poviedku uvil obrovskú a pestrú kyticu. Poviedky napísali začínajúci spisovatelia, ale aj už známi autori detských kníh. Poviedky vyberali a hodnotili žiaci základných škôl, čím sa do knižky dostali tie najlepšie poviedky, ktoré súvisia so životmi detí a mladých v dnešnej spoločnosti. Knižka prostredníctvom príbehov uvádza deti do sveta rôznych hrdinov, ktorí zápasia s podobnými problémami - vtip a iskra poviedok im dodajú odvahu a nádej na riešenie vlastných problémov. Sú to bezprostredne podané, živé a inšpiratívne príbehy nielen pre deti, ale aj dospelých, ktorým pomáhajú dívať sa na svet očami detí a často v nich nachádzajú samých seba.
Knižka nesie názov podľa víťaznej poviedky Ako si vychovať brata, ktorá získala CENU DIEŤAŤA 2012. Dôležitou súčasťou knižky sú ilustrácie držiteľov ceny BIB 2011, autorov nominovaných na túto cenu a autorov zapojených do BIB. Knižka tým podporuje nielen literárnu tvorivosť, ale aj výtvarné povedomie detí i dospelých v oblasti medzinárodnej knižnej detskej výtvarnej tvorby.
Ilustrácie: kolektív slovenských a svetových výtvarníkov, ktorí vystavovali na BIB v roku 2011
Keywords: Cena dieťaťa 2012 (literárna cena); literárne súťaže; ceny a vyznamenania; Awards; Literary competitions