Večerný letný koncert - Hrubý, Ladislav: 1957 (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2018)
Manželia Pastuchovci trávia s letnú dovolenku priateľmi na chalupe v jednej z malých osád horského kraja. Adrián trochu podľahne svojej slabosti a zdrží sa v mestskej krčme, jeho manželka Vera musí sama absolvovať nebezpečnú nočnú púť do hôr. V osade sú už ďalší dovolenkári a aj potomkovia pôvodných obyvateľov, ale i zopár neznámych, napríklad zaujímavý orniotológ Belička. Vzorce vzťahov sa zauzľujú. Naoko tiché, miestami až magické prostredie starobylej osady skrýva les nepredvídateľných okolností...