Na úsvite dejín 1. zv.: Patriarchovia a proroci - počiatky civilizácie a doba patriarchov (From Eternity Past) - 1827-1915 White, Ellen Gould Harmon: 1827-1915; Moskala, Jiří; Danihel, Miroslav (Vrútky Advent-Orion, 2007)
Knihy zo série Dráma vekov sú považované za jej najvýznamnejšie dielo. 5 zväzkov sleduje boj medzi Bohom a Satanom ako predstaviteľmi dobra a zla v časovej línii od vzbury v nebi, ku ktorej došlo ešte pred stvorením Adama a Evy, až do konca milénia. Séria sa zameriava na členov cirkvi aj na tých, ktorí stoja mimo nej.
- Na úsvite dejín (1890) - rozpráva príbeh o boji medzi Bohom a Satanom až po Dávidovu vládu
- Zo slávy do tieňa (1917) - pokračuje od kraľovania kráľa Šalamúna až po koniec starozákonnej zmluvy
- Cesta lásky (1898) - pojednáva o Ježišovi (údajne najlepšia z cyklu)
- Poslovia nádeje (1911) - pojednáva o období od Biblickej knihy Skutky apoštolov až po Zjavenie Jána
- Z tieňa do slávy (1888) - zachytáva boj medzi dobrom a zlom od zničenia Jeruzalema a zasahuje až po milenizmus, Adventistov siedmeho dňa a veľké milénium (pokladá za jej vrcholný literárny prejav)
Register veršov. Menný register. Vecný register.
Keywords: Biblia; dejiny biblické; náboženstvo kresťanské; kresťanské náboženstvo; príbehy biblické; učenie adventizmu; patriarchovia; proroci; biblia; White, Ellen Gould Harmon (bola americká spoluzakladateľka Cirkvi Adventistov siedmeho dňa a autorka kresťanských a iných diel. * 26.11.1827 Gorham, Maine - 16.07.915 Elmshaven, St. Helena, Kalifornia); Matis, Peter (slovenský výtvarník v slobodnom povolaní. Venuje sa voľnej textilnej tvorbe, maľbe a grafike. Absolvoval sympóziá a tvorivé pobyty doma i v zahraničí. * 14.05.1953 v Martine, Slovensko -)