Pán Tragáčik a záhady Fromborku 9. zv. (Pan Samochodzik i Zagadki From ) - Nienacki, Zbigniew: 1929-1994 1929-1994 (Ikar, 2007)
Tento príbeh privádza pána Tragáčika do historického mesta Frombork, kde jeho mladší kolega magister Pietruszka má rozlúštiť záhadu pokladu hitlerovského lupiča plukovníka Königa, ktorý podľa nájdeného náčrtu je ukrytý na troch miestach. Pietruszka objaví prvú aj druhú skrýšu, ale poklady v nich sú neúplné. Vo Fromborku sa nachádza aj Waldemar Batura, bystrý a dôvtipný historik umenia, ktorý sa usiluje čo najviac vyťažiť z ukrytých pokladov. Ako sa pánu Tragáčikovi za pomoci mladých priateľov Zośky a Baśku a slečny Ale, výskumnej pracovníčky inštitútu automatizácie podarí odhaliť Baturov úmysel vykradnúť časť pokladu, to sa už dozviete z napínavého príbehu.