Malá bosorka : (Die kleine Hexe) - Preussler, Ottfried; Preusler, Ottfried; Žitný, Milan 1948-; Dusík, Stanislav (Mladé letá, 1979)
Malá bosorka má síce 127 a pol roka, ale v porovnaní s ostatnými čarodejnicami to veru nie je nijaký vek. Čarovanie jej ešte veľmi nejde, preto ju staršie bosorky odmietnu zobrať na svoj polnočný tanec. Malá bosorka sa tam napriek zákazu tajne vyberie. Od starších bosoriek nakoniec dostane za trest rok na to, aby sa stala dobrou čarodejnicou. Zoberie to doslova, a namiesto toho, aby škodila, po celý rok koná dobré skutky, no vždy ich okorení nejakým huncútstvom. Donúti mrzutého horára, aby ju odniesol na chrbte domov, pomôže chudobnému dievčatku na trhu predať voňavé papierové ruže, či ochráni koníka pred zlostným kočišom. Po roku sa dostaví na zraz čarodejníc. Rozzúrené bosorky ju chcú prísne