Kamenné svadobné lôžko : (Het Stenen Bruidsbed) - Mulisch, Harry: 1927-2010 (Luk, 1968)
Originálna kompozícia - použitie homérskych spevov na charakterizovanie chalansky ľahkomyseľných rozhovorov letcov, novodobých "hrdinov" žartujúcich pri bombardovaní mesta - krásavice, plastický obraz záhuby a zúfalé úsilie obyvateľstva v horiacich Drážďanoch zachrániť holý život, majstrovsky charakterizované vedľajšie postavy románu pomáhajú autorovi priblížiť sa neomylne skoro nepochopiteľnému duševnému stavu. Ale všetko to nie je len pre vonkajší efekt, Mulisch nechce ľudí šokovať nepredstaviteľnou kombináciou ušľachtilosti a zverskej bezohľadnosti, ale pokúša sa prísť na to a pochopiť, čím to je, že sú v človeku tak blízko vedľa seba, tak neoddeliteľne spojené.