Atentát : (De Aanslag) - Mulisch, Harry: 1927-2010 (Svoboda, 1986)
Román Atentát otvára v roku 1982 pre Mulische obdobie širokého ohlasu a uznanie doma i v zahraničí. Kniha bola preložená do dvadsiatich šiestich jazykov a predalo sa okolo milióna výtlačkov (z toho polovica v Holandsku). Filmová podoba (réžia Fons Rademakers, 1986) získala v roku 1987 Oscara i Zlatý glóbus, uvedenie dramatizácia sa chystá v roku 2011 v Haarlemském mestskom divadle. Priamočiary štýl, prehľadná konštrukcia a napínavý príbeh vedú k obľube tohto románu u stredoškolákov.