Atentát (De Aanslag) - Mulisch, Harry: 1927-2010; Krijtová-Fuchsová, Olga: 1931-2013; Netopil, Zdeněk (Svoboda Praha, 1986)
Román Atentát otvára v roku 1982 pre Mulische obdobie širokého ohlasu a uznanie doma i v zahraničí. Kniha bola preložená do dvadsiatich šiestich jazykov a predalo sa okolo milióna výtlačkov (z toho polovica v Holandsku). Filmová podoba (réžia Fons Rademakers, 1986) získala v roku 1987 Oscara i Zlatý glóbus, uvedenie dramatizácia sa chystá v roku 2011 v Haarlemském mestskom divadle. Priamočiary štýl, prehľadná konštrukcia a napínavý príbeh vedú k obľube tohto románu u stredoškolákov.
Keywords: romány autorské; politické romány; psychologické romány; vojnové romány; Mulisch, Harry (holandský spisovateľ a esejista. * 29.07.1927 Haarlem, Holandsko - 30.10.2010 Amsterdam, Holandsko); Holandsko; r. 1945; Holandsko; sfilmované romány; próza; holandská literatúra - texty; Krijtová-Fuchsová, Olga (bola významná česká nederlandistka, vysokoškolská pedagogička a prekladateľka z holandčiny. * 30.03.1931 Hradec Králové, Česko - 07.11.2013 Praha, Česko)