Velká divočina: Dramatický román : (Grande Sertáo: Veredas) - Rosa, Joao Guimaraes: 1908-1967; Guimaráes-Rosa, Joáo: 1908-1967, pozri Rosa (Odeon, 1971)
Dramatický román z roku 1956 prešiel v mnohých prekladoch svetom ako ojedinelý obraz brazílskeho vnútrozemia, "veľké divočiny", ktoré bolo začiatkom dvadsiateho storočia krajom nehostinným, ale uhrančivým svojou drsnou exotickosti. Strhujúci príbeh zbojníkov, ktorí chcú pomstiť smrť svojho vodcu, je zároveň príbehom osudovej lásky. Stretajú sa tu sily dobra a zla na poli vojnovom aj vo vnútri muža, osudovo spätého s priateľom, ktorý ho sprevádza na nebezpečnej ceste životom.