Elena Holéczyová - Michalides, Pavol: 1922-1999 (Profily, 1981)
Textilná výtvarníčka Elena Holéczyová má významný podiel na rozvoji slovenského výtvarného umenia, najmä úžitkového. Roku 1926 absolvovala Umelecko-priemyselnú školu v Prahe a už od prvých rokov zamerala svoj tvorivý záujem na textilné umenie, najmä na čipku, ktorou v ďalších rokoch reprezentovala slovenské úžitkové umenie na mnohých výstavách doma i v zahraničí. Obsahovo čerpá Holéczyová z bohatej klenotnice ľudovej kultúry a umenia. Inšpiračne na ňu pôsobia slovenské balady, rozprávky, staré zvyky a piesne, ale i každodenná práca dedinského človeka, ktorého stvárňuje s uvoľnenou, nespútanou fantáziou. Usiluje sa o dekoratívnu štylizáciu, zachovávajúcu vždy jasnú čitateľnosť obsahu. Technicky stavia svoju tvorbu na paličkovanej čipke, ktorá má na slovensku viacstoročnú tradíciu, a práve svojrázna technika slovenskej paličkovanej čipky umožňuje Holéczyovej s absolútnou istotou realizovať aj tie najnáročnejšie kompozičné predstavy, umocňujúce krásu materiálu virtuozitou techniky.