Elena Holéczyová - Michalides, Pavol: 1922-1999; Rosmány, Karol: 1937-; Janek, Pavel; Štepánek, Slavomír; Nový, Jozef; Tamáš, Štefan; Vyskočil, Kamil: 1925-; Holéczyová, Elena: 1906-1983 (Bratislava Tatran, 1981)
Textilná výtvarníčka Elena Holéczyová má významný podiel na rozvoji slovenského výtvarného umenia, najmä úžitkového. Roku 1926 absolvovala Umelecko-priemyselnú školu v Prahe a už od prvých rokov zamerala svoj tvorivý záujem na textilné umenie, najmä na čipku, ktorou v ďalších rokoch reprezentovala slovenské úžitkové umenie na mnohých výstavách doma i v zahraničí. Obsahovo čerpá Holéczyová z bohatej klenotnice ľudovej kultúry a umenia. Inšpiračne na ňu pôsobia slovenské balady, rozprávky, staré zvyky a piesne, ale i každodenná práca dedinského človeka, ktorého stvárňuje s uvoľnenou, nespútanou fantáziou. Usiluje sa o dekoratívnu štylizáciu, zachovávajúcu vždy jasnú čitateľnosť obsahu. Technicky stavia svoju tvorbu na paličkovanej čipke, ktorá má na slovensku viacstoročnú tradíciu, a práve svojrázna technika slovenskej paličkovanej čipky umožňuje Holéczyovej s absolútnou istotou realizovať aj tie najnáročnejšie kompozičné predstavy, umocňujúce krásu materiálu virtuozitou techniky.
Zoznam reprodukcií. 45 zázn. lit. o knihách v jaz. slov., čes., angl., franc. a maď.
Zoznam literatúry: články a štúdie o umeleckom diele a činnosti E. Holéczyovej.
Keywords: umelecké remeslá; dejiny textilnej tvorby; ľudová tvorba; práce ručné; čipkárstvo; osobnosti výtvarnícke; Slovensko; Holéczyová, Elena, rodená Hollá (slovenská národná umelkyňa, textilná výtvatníčka užitkového umenia - najmä čipka, dramatička, scénáristka. * 23.01.1906 Moravské Lieskové, okres Nové Mesto nad Váhom, Slovensko - 05.12.1983 Praha, Česko); Slovensko; Vyskočil, Kamil (slovenský popredný výtvarný fotograf, autor reportážnych, propagačných a umeleckých fotografií. * 04.07.1925 Bratislava, Slovensko -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)