Zvonové studničky: Slovenské ľudové povesti - Michálek, Ján: 1932-; Michálek, Ján: 1932-; Cipár, Miroslav: 1935-; Štuková, Ľubica; Kostolanská, Hana: 1928-2017 (Bratislava Tatran, 1990)
Menej známe povesti, či legendy o pokladoch, zakliatych rytieroch, Jánošíkových pokladoch...
Výber z obsahu: Bolo bohaté bohatým. V Choči je naisto čosi. Sitnianski rytieri. Verný kastelán. Matej neumrel, Matej žije. Rabovali Turci. Chudobným dával: Poklady na Poľane. Bije zvon slobody. Doslov: Úvaha o slovenských ľudových povestiach. Edičná poznámka. Poznámky k textom. Literatúra a pramene. Slovniček nárečových výrazov. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: slovesnosť ľudová; kultúra ľudová; povesti slovenské; slovník nárečových výrazov; národopis; folklór; zbojnícke povesti; Turci; Michálek, Ján (slovenský historik, etnograf, folklorista, vysokoškolský pedagóg, publicista. * 12.03.1932 Brezová pod Bradlom, okr. Senica, Slovensko -); próza; slovenská literatúra - texty; regionálne zbierky; Podpoľanie - oblasť (Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov; Jánošík, Juraj (slovenský ľudový hrdina, legendárny zbojnícky kapitán hôrnych chlapcov, bojovník za slobodu a práva poddanského, ľudu proti feudálnej svojvôli. Nar. 25.01.1688 Terchová - okolo 18.03.1713 Liptovský Mikuláš, Slovensko); Cipár, Miroslav (slovenský výtvarník, maliar, grafik, ilustrátor. Od roku 1979 je autor nositeľom ceny Ľudovíta Fullu. Nar. 08.01.1935 vo Vysokej nad Kysucou, Slovensko -); Kostolanská, Hana, rodným menom Anna Ušáková (bola redaktorka, recitátorka bratových básní. Sestra talentovaného básnika katolíckej moderny, kňaza Pavla Ušáka Olivu (1914-1941). "Zvolil si pseudonym Oliva. Zomrel vo veku dvadsaťsedem rokov a zanechal len jedinú básnickú zbierku Oblaky. * 25.04.1928 v Kátloviciach, pri Trnave, Slovensko - 18.01.2017 v Kátloviciach, pri Trnave, Slovensko)