Malostranské poviedky - Neruda, Jan: 1834-1891 (Dobré slovo, 1989)
Malostranské poviedky sú jedným z tých pražských pomníkov. Každá prináša poznanie a prezrádza lásku k Prahe, k nerudovskej Malej strane. Prechádzame ňou spolu s autorom, ktorý nám odhaľuje nielen jej zákutia a domy, so životom v nich, s charakteristickými staropražskými figúrkami, s ich často malichernými problémami, ale aj svoju mladosť, ktorú tu prežíval, i zážitky z rokov neskorších. Všetko toto si nepochybne obľúbi aj súčasný čitateľ, ktorý sa ponad storočie bude zžívať s tým,čo prežíval autor...