Zamrznutá loď kapitána Flinta - Ransome, Arthur Michell: 1884-1967 (Klub mladých čitateľov, 1976)
Opäť sú prázdniny...Lastovičky a Amazonky sa znova radostne zvítajú po dlhom čase pri svojom obľúbenom horskom jazere, tentoraz je to v zime. Plachetnice Lastovička a Amazonka nie sú preto vhodnými dopravnými prostriedkami. Z pirátov sa pre zmenu stali polárni bádatelia, ktorí chodia na prieskumy polárnej oblasti. Vrcholom bádateľskej činnosti má byť výprava na severný pól. Ale zákon schválnosti vždy plány mení...