Sivá Sova : (Seraja Sova) - Prišvin, Michail Michajlovič, 1873-1954 (Dobrodružné čítanie, 1958)
Túžba po poznaní i vzrušujúcich zážitkoch lákala vždy mladých ľudí do neznámych a často nehostinných krajov. Aj ruský spisovateľ Prišvin v mladosti túžil po tom, aby sa dostal k Indiánom. Jeho túžby sa nesplnili. No keď sa mu neskôr dostala do rúk kniha indiánskeho spisovateľa Sivej Sovy o živote Indiánov, o prírode a zvieratách, bolo mu to všetko veľmi blízke a rozhodol sa prerozprávať celý príbeh o Sivej Sove a jeho bobroch a nahradiť si tým svoju neuskutočnenú cestu k Indiánom. Prišvin zobrazoval človeka vždy cez jeho vzťah k prírode a tento vzťah pokladal za akýsi skúšobný kameň každého charakteru. Sivá Sova i druhé jeho diela sú oslavou človeka a prírody. Boj Sivej Sovy nie je len bojom o skyvu chleba, o holú existenciu. Sivá Sova sa prebojuje k vlastnému poňatiu života a vzťahu k prírode. Chce zachrániť pred vyhynutým bobry, aby ich nestihol podobný osud ako mnohé iné divé zvieratá. Pritom zažije mnohé veselé i smutné príhody, ktoré ho ešte viac zblížia s bobrami a s celou prírodou.