Únos princa : (Sieben und dreimal sieben Geschichten) - Holtz-Baumert, Gerhard, 1927-1996 (Otvor sa, rozprávka, 1985)
V súbore rozprávok, bájok a žánrových obrázkov z prírody a zo života pod názvom Únos princa predstavuje sa vám známy nemecký spisovateľ. Možno váš prvý dojem bude zvláštny. Je to čítanie, ktoré sa hádam vymyká vašim predstavám o rozprávke, o jej hrdinoch i o zakončení a vyústení príbehu. Autorove rozprávky sa približujú niektorým umeleckým postupom ľudových rozprávok i umeleckých rozprávok. Objavujú sa v nich aj rozprávkové bytosti, ako sú šarkany, obri a obryne, princezné i králi. Ale spisovateľ ich predstavuje v novom rúchu, zbavuje ich tradičných vlastností. Králi nie sú všemocní,princezné sa nenadchýnajú múdrosťou, ale uprednostňujú mládencov, ktorí sú síce švárni, ale hlúpi. Šarkany už nie sú kruté, ich srdce je ako ľudské srdce - citlivé, skromné, prahnúce po láske...