Modrý pohonič : (El cochero azul) - Alonso, Dora, 1910-2001 (Mladé letá, 1979)
Je to o pohoničovi Martinovi Ultramarínovi, ktorý žil na Varaderskom pobreží neďaleko dediny Carboneras, mal dve deti, štekavého psíka, bieleho koňa a starý kočiar. Martin sa toľké roky díval na more, až nakoniec zatúžil, aby celkom všetko, čo ho obklopuje, bolo modré...