Keď bol dedko malý - Gajdošová, Viera, 1926- (Delfín, 1986)
Starká, máš zajtra čas? Prečo? Lebo ja mám pre Teba program. Hm? A aký? Či by si nešla k nám do triedy na besedu. O čomže by som ja s vami besedovala? O tom, ako si bola malá. Ty a starký. Aké si mala kamarátky, akú školu... a tak...Myslíš, že by to deti v triede bavilo_ Mňa to baví...ty fajn rozprávaš...Však prídeš, starká? Nuž dobre, teda. Budem rozprávať, ako to bolo.... a o tom, ako sa vtedy žilo, je v knihe, Keď bol dedko malý.