Stradivari (Stradivari) - Szántó, György Tibor: 1952-; Barániková, Šarlota: 1923-1996; Chmel, Rudolf: 1939-; Brož, Róbert: 1939-2011; Stradivari, Antonio Giacomo: 1644-1737 (Obzor Bratislava, 1974)
Gyorgy Szántó, autor niekoľkých úspešných, vo svete známych životopisných diel, napísal historicko-životopisný román o najznámejšom výrobcovi huslí, ktorý sa volá Antonio Stradivari. Základom zostávajú historické deje a príbeh života majstra husliara v nich, celé sýto-farebné sedemnáste storočie v talianskej Cremone, v hlavnom meste najkrajších doteraz vyrobených husieľ. V knihe sa spomínajú aj ďalší slávni výrobcovia huslí a ich diela.
Román o husliach, husliaroch, huslistoch a o histórii jedných stradivárok, prinášajúcich svojim majiteľom nešťastie, sa rozvíja v dvoch časových rovinách : od začiatku nášho storočia do r. 1932 a v rokoch 1667-1733 , keď přibližuje osudy cremonských husliarov Amatiho, Guarneriho a Stradivariho.
Vysvetlivky. Poznámky.
Keywords: Stradivari, Antonio Giacomo, známy ako "Stradivarius" (bol talianský huslista, jeden z najslávnejších výrobcov huslí v histórii. * 1644 v Cremona, Taliansku - 18.12.1737 v Cremona, Taliansku); biografické romány; životopisné romány; osobnosti hudobné; výrobcovia huslí talianskí; majstri huslí; Barániková, Šarlota, rodným menom Žilinčanová (slovenská prekladateľka, redaktorka. Prekladala hlavne umeleckú prózu 20. storočia z angličtiny, ruštiny, ale aj z nemčiny a maďarčiny. * 04.02.1923 Továros, Maďarsko - 28.02.1996 Malacky, Slovensko); hudba; hudobné nástroje; husle; Stradivari; próza; maďarská literatúra - texty; Chmel, Rudolf (slovenský literárny vedec, esejista, politik. Bývalý podpredseda vlády SR pre menšiny, česko-slovenský veľvyslanec v Maďarsku, minister kultúry a poslanec NR SR. * 11.02.1939 Plžeň, Česko -); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko)