Edith Piaf : (Piaf) - Berteaut, Simone: 1916-1975 (Slovenský spisovateľ, 1990)
Simone Berteaut, nevlastná sestra francúzskej šansoniérky Edith Giovanny Gassion, sa narodila v Lyone 1916 a prežila trpké detstvo na parížskej ulici. V dvanástich rokoch už desať hodín denne pracovala v továrni, ako mnoho detí parížskej periférie Ménilmontant. V trinástich rokoch spoznáva svoju pätnásťročnú sestru Edith a toto stretnutie mení od základu jej život. Edith berie Simone pod svoju ochranu a začínajú spolu spievať na parížskych uliciach. Simone, ktorá po tridsať rokov zdieľa s Edith jej život, sa stáva svedkom ich pohnutých osudov a závratné umeleckej kariéry. Z ulice sa dostáva Edith do nočného podniku na Montmartri, potom na Champs-Elysées, kde prijíma meno Piaf, a odtiaľ k najlepším európskym a americkým scénam. To všetko zachytáva Simone Berteaut vo svojej knihe citlivým perom najbližšieho človeka, ktorý poznal nielen lesklý povrch slávy, ale aj rub so skrytými bolesťami a sklamaním. Zvlášť dobre sleduje umelecký pôst speváčkin, profesionálny pásmo bežiaci pod všetkými škandalóznom a milostným