Chopin: Vášnivý život jedného romantika : (Chopin: Le roman d`un romantique) - Rousselot, Jean: 1913-2004 (Osudy slávnych, 1978)
Frederik Chopin je nepochybne zázračným dieťaťom svetovej romantickej hudby. Žil v časoch poznamenaných prevratnými dejinnými udalosťami, v epoche búrlivej a rozporuplnej, keď sa národy dožadovali svojbytnosti a za svoje práva prelievali krv. Boj za oslobodenie Poľska sa nerozlučne spája aj so Chopinovým menom. Hudba bola jeho životom. V nej uskutočňoval svoje sny, túžby, do nej vkladal najintímnejšie myšlienky a city. V tomto životopisnom románe autor krôčik za krôčikom sleduje jeho cestu za slávou. Šťastné detstvo, štúdiá, chlapčenské lásky, prvé hudobné úspechy vo varšavskej aristokratickej spoločnosti, neskôr v zahraničí.