Podoba lásky (Chopin, Frederyk - o ňom) - Broszkiewicz, Jerzy: 1922-1993; Turňa, Rudolf: 1923-2009; Markovský, Jozef; Bačík, Emil: 1929-1999 (Bratislava Smena, 1962)
Čitatelia dostávajú do rúk životopisný román o slávnom poľskom hudobnom skladateľovi Fryderykovi Chopinovi od známeho poľského spisovateľa Jerzyho Broszkiewicza. Románom si čitatelia budú môcť výdatne doplniť a obohatiť obraz o kultúre a histórii priateľského susedného poľského národa, aj už keď nezdôrazníme ten očividný fakt, že Fryderyk Chopin a jeho hudobná tvorba, dodnes taká živá medzi hudobnými poslucháčmi, zaslúži si vždy hlbokú a premýšľavú pozornosť, pretože ide o geniálne umelecké dielo, ktoré vyrastalo v statočnom zápase o svojrázny, vlastný umelecký ráz v súhlase s progresívnymi požiadavkami svojej, takej komplikovanej doby.
Keywords: hudba poľská; opera; biografické romány; Chopin, Frederyk (poľský hudobný skladateľ, klavírista. * 22.02.1810 Żelazowa Wola, Poľsko - 17.10.1849 Paríž, Francúzsko); Broszkiewicz, Jerzy (poľský dramatik a prozaik, 1922 Ľvov-); životopisné romány; osobnosti skladateľské; Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko); Váša, Miroslav (český maliar, grafik, ilustrátor, typograf. * 16.05.1920 České Budejovice, Česko - 14.08.1996 Praha, Česko); skladatelia poľskí; život a dielo; próza; poľská literatúra - texty; Turňa, Rudolf (bol slovenský redaktor vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ a Smena, profesor, diplomat. * 02.04.1923 Čierny Balog, Slovensko - 19.12.2009 Bratislava, Slovensko)