Po zarastenom chodníčku: Zblíženie s Leošom Janáčkom - Kožík, František: 1909-1997 (Osudy slávnych, 1985)
František Kožík sa podujal na neľahkú úlohu priblížiť čitateľovi život a tvorbu výbušného, rozporuplného skladateľa - Leoša Janáčka. Zvláštnym štýlom, v ktorom využíva opisy, rozhovory s Janáčkovými súčasníkmi, fiktívne rozhovory a slová, ktoré povedal sám Janáček, sa podarilo vytvoriť vynikajúci román, ktorý nám pomôže lepšie spoznať Janáčka ako človeka a hlbšie pochopiť jeho dielo.