Po zarastenom chodníčku: Zblíženie s Leošom Janáčkom - Kožík, František: 1909-1997; Rovenská, Jana; Mojík, Ivan: 1928-2007; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Tatran, 1985)
František Kožík sa podujal na neľahkú úlohu priblížiť čitateľovi život a tvorbu výbušného, rozporuplného skladateľa - Leoša Janáčka. Zvláštnym štýlom, v ktorom využíva opisy, rozhovory s Janáčkovými súčasníkmi, fiktívne rozhovory a slová, ktoré povedal sám Janáček, sa podarilo vytvoriť vynikajúci román, ktorý nám pomôže lepšie spoznať Janáčka ako človeka a hlbšie pochopiť jeho dielo.
Rozlož. tit. list. Ilustr. na predsádkach. Zozn. vyobr.
Keywords: romány autorské; biografické romány; životopisné romány; osobnosti skladateľské; skladatelia českí; život a dielo; hudba česká; opera; Kožík, František, používal pseudonym Jiří Žalman (bol populárny český spisovateľ a esperantista , autor historických a biografických románov. Nar. 16.05.1909 Uherský Brod, Česko - 05.04.1997 Praha, Česko); Janáček, Leoš (bol svetovo uznávaný český hudobný skladateľ klasickej hudby. Je cenený predovšetkým pre nezvyklou melodiku, vychádzajúci z ľudovej hudby moravských regiónov, najmä Slovácka a Lašské. Vo svete je známy hlavne vďaka svojim Operate , orchestrálne-vokálnímu dielu Glagolská omše , Sinfoniettě , symfonickej básni Taras Bulba a komorným skladbám, predovšetkým sláčikovým kvartetům. Nar. 03.07.1854 Hukvaldy, Česko - 12.08.1928 Ostrava, Česko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Mojík, Ivan (slovenský básnik - nadrealista, prekladateľ. Nar. 02.11.1928 Turzovka, Slovensko - 18.04.2007 Bratislava, Slovensko); próza; česká literatúra - texty