Jej hviezdny čas : (Pojti i ne vernuťsia) - Bykav, Vasiľ Uladzimirovič, 1924-2003 (Prameň, 1981)
Ústrednou postavou románu je mladučká partizánka Zosia Narejková, ktorú vyšlú na prieskum do nepriateľskej zóny. Skúsenosti má neveľké, ovláda ju túžba a nezlomné odhodlanie nezlyhať, splniť svoje bojové poslanie. Je však noc, sneh, neznámy kraj, močiar, polozamrznutý potok, cez ktorý musí prejsť - a v kritickej chvíli jej dobre padne nečakaná pomoc druha z oddielu, ktorý predstiera, že i jeho vyslali na bojovú úlohu. Román je plný napätia, vzrušenia, etického podtextu i dramatických zvratov.