Odsúdenie Paganiniho : (Osuždenije Paganini) - Vinogradov, Anatolij Kornelĺjevič: 1888-1946 (Spoločnosť priateľov klasických kníh, 1957)
Svojim románom Odsúdenie Paganiniho kráča Anatolij Vinogradov v stopách veľkých ruských realistov. Pravdivým, no pritom bohatým umeleckým stvárnením osudov Paganiniho, tejto veľkej postavy európskeho umenia, podáva plastický obraz nielen svojho hrdinu, ale celej vtedajšej spoločnosti. Zoznamuje nás s jednou z najpohnutejších epoch histórie - s epochou napoleonských vojen, s epochou, keď Habsburgmi utláčané a francúzskou buržoáznou revolúciou povzbudené národy začínajú dvíhať hlavy, vidia spočiatku v Napoleonovi symbol slobody, no sklamané jeho ctibažnosťou a nenásytnosťou, sa od neho odvracajú.