Úsmevy a slzy: Spomienky trnavského skladateľa a hud. pedagóga - Schneider-Trnavský, Mikuláš: 1881-1958 (Opus, 1981)
Kniha spomienok jedného z najvýznamnejších slovenských hudobných skladateľov 20. storočia, ktoré sa viažu predovšetkým k jeho milovanej Trnave, ale aj iným miestam jeho pôsobenia: k Prahe, Viedni, Budapešti, Berlínu, Parížu...