Verdi: Román opery : (Verdi. Roman der Oper) - Werfel, Franz: 1890-1945 (Osudy slávnych, 1977)
Hoci Franz Werfel vo svojej knihe nezachytáva celoživotné osudy slávneho skladateľa, ale vyberá si práve obdobie maestrovho tvorivého ochrnutia a rezignácie, roky dôkladnej analýzy, nemilosrdnej autocenzúry a urputného hľadania ďalšej cesty i tak sa mu podarilo predstaviť Verdiho v úplnosti, v celej jeho ušľachtilej ľudskosti, v jeho ustavičnom zápase o seba, v jeho spätosti s dobou a súčasne odkryť zákonitosti jeho tvorivého procesu...