Tri portréty: Mozartova cesta do Paríža. Beethoven. Chopin : (Három portré) - Barabás, Tibor: 1911-1984 (Máj, 1980)
Tri portréty maďarského spisovateľa Tibora Barabása vytvárajú zaujímavú románovú kroniku o Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi, Ludwigovi van Beethovenovi a Fryderykovi Chopinovi, hudobných génioch európskej hudby. Autor sa pridržiava historických faktov o ich živote, každého skladateľa predstavuje z iného zorného uhla. Charakterizuje ich tvorivý zápas v dobe, v ktorej žili, ich hudobné diela. Predkladané životopisy si nekladú väčšie ciele, ako zaviesť mladých priateľov hudby k otvoreným bránam hudobného sveta.