Hudobníci 20. storočia - Vysloužil, Jiří: 1924-2015; Pašteka, Július: 1924-; Jakabová, Adela: 1945-; Mahrová, Jitka; Janáček, Leoš: 1854-1928; Šostakovič, Dmitrij Dmitrijevič: 1906-1975; Martinů. Bohuslav: 1890-1959; Stravinskij, Igor Fiodorovič: 1882-1971; Debussy, Claude: 1862-1918 (Bratislava Opus, 1981)
Obsiahly prehľad a analýza tvorby skladateľov 20. storočia od priekopníkov (Sibelia, Skriabina, Janáčka, Debussyho ...) cez "klasikov" (Stravinského, Berga, Šostakoviča, Bartóka, Martinů, Hindemitha, ...) až po tzv. národné kompozičné školy európskych štátov v 60. rokoch 20. storočia.
Menný a vecný register. 132 zázn. lit. o knihách, čl. a zb. v jaz. slov., čes., rus., nem., angl., franc. a poľ.
Keywords: hudbná veda; teória hudby; hudobníci 20. stor; skladatelia moderní; hudba európska; osobnosti hudobné; biografie; životopisy; hudobná avantgarda; teória hudby; Vysloužil, Jiří (bol český emeritný profesor hudobnej vedy Ústavu hudobnej vedy Masarykovej univerzity. Publikačná činnosť z odboru. * 11.05.1924 Košice, Slovensko - 26.11.2015 Brno, Česko); Pašteka, Július, pseudonymy: A. Karen, Andrej Rebák, Július Hojer, Juraj Domasta, Martin Jánský (slovenský literárny vedec, teatrológ, filmológ, umenovedec, estetik, editor, prekladateľ, vysokoškolský pedagóg, Kabinet divadla a filmu SAV. * 16.07.1924 Sereď, Slovensko -); Jakabová, Adela (slovenská výtvarníčka, dizajnérka, grafička, typografka. * 07.10.1945 Bratislava, Slovensko -)