Večer v opere (Zrod a vývoj opery) - Hoza, Štefan: 1906-1982; Pernecký, Jozef: 1944- (Smena Bratislava, 1975)
Kniha má poslúžiť záujemcom o operu. Je určená hlavne mladým ľuďom, ktorí čoraz väčšmi zapĺňajú hľadiská našich scén, im predovšetkým má byť pomocníkom a informátorom pri orientácii vo svetovej a domácej opernej tvorbe. Pretože operné dielo nie je jav osamotený a bez vývinu, kniha v úvodnej kapitole približuje obdobie, keď opera vznikala, a akými cestami sa uberala. Kapitola Ako opera vkročila na scénu privádza čitateľa-poslucháča do dielne, v ktorej sa opera rodí a formuje až po úspešné uvedenie na scéne. Tretia a najrozsiahlejšia časť knihy je venovaná operným skladateľom a ich dielam. Výber autorov i opier vychádza jednak z toho, čo sa hrá na našich i svetových scénach, ale aj z opier alebo častí opier, ktoré sa uplatňujú v rozhlase, v televízii alebo na koncertných pódiách. Skladatelia aj opery sú zoradené abecedne, čo uľahčí hľadanie určitej opery, avšak zotiera sa tým trocha vývojová línia jednotlivých národných kultúr.
Zoznam operných skladateľov a opier. Zoznam operných diel.
Keywords: dejiny hudby; hudba; opera; Hoza, Štefan (slovenský operný spevák - tenor, libretista, publicista, divadelný historik a kritik, 20.10.1906 Smižany-6.4.1982 Bratislava); Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -); osobnosti skladateľské; operní skladatelia; umenie hudobné