Milenec : (L amant) - Duras, Marguerite, 1914-1996 (Malá edícia svetových autorov, 1986)
Dramatizácia najslávnejšieho románu významnej francúzskej spisovateľky, dramatičky, filmovej scenáristky a režisérky Marguerite Durasovej, vychádzajúceho z autorkiných životných skúseností, predstavuje odvážny príbeh mladej pätnásťročnej Francúzsky, ktorá sa pre únik z vlastnej rodiny a jej chudoby, ale tiež zo zvedavosti, rozhodne stať milenkou takmer tridsaťročného bohatého Číňana. Spočiatku lákavý obchod a hra dvoch rozdielnych svetov však odhalí medzi milencami nebezpečenstvo lásky uprostred moci, majetku a tradícií...