Chránené územia a prírodné výtvory okresu Zvolen - Macko, Štefan; Poljovka, Ján; Macko, Štefan; Slivka, Dušan (Zvolen ONV - OV Slovenského zväzu ochrancov a krajiny vo Zvolene, 1981)
Na ceste tejto novej publikácie, hádam, len toľko - aby v krátkom čase našla svojich priaznivcov, ochrancov prírody a krajiny, aby pomohla rozšíriť ich rady, aby sa v blízkej budúcnosti stala len jednou v dlhom rade publikácjí, približujúcich, propagujúcich cennosti rozmanitého prírodného bohatstva nášho zvolenského okresu.
Obsah: Chránené krajinné oblasti: Štiavnické vrchy. Poľana. Štátne prírodné rezervácie: Boky. Poľana. Mláčik. Mäsiarsky bok. Pod Dudášom. Rohy. Chránené náleziská: Čabraď. Pstruša. Detva Piešť. Holý vrch. Hradné lúky. Príslopy. Chránená štúdijná plocha: Arborétum Borová hora. Chránené prírodné výtvory: Dudinské travertíny. Kalamárka. Melichova skala. Štangarígel. Lahar. Vodopád Bystrô. Bátovský balvan. Jánošíkova skala. Chránené stromy a ich skupiny. Chránené prírodné výtvory. Literatúra. Časť textu v jazyku rus. a nem.
Keywords: príroda slovenská; ochrana prírody; chránené krajinné oblasti; štátne prírodné rezervácie; chránené náleziská; chránené štúdijné plochy; chránené prírodné výtvory; chránené stromy; stromy chránené; Zvolen (Slovensko); Sládek, Jozef (popredný slovenský zoológ, vedec a vysokoškolský učiteľ, profesor. Nar. 25.03.1927 v Tesároch nad Žitavou, dnešné Tesárske Mlyňany, Slovensko -); regionálne zbierky; Zvolen (Slovensko); Detva (Slovensko); Krupina (Slovensko); Detva (Slovensko); Krupina (Slovensko); Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Podpoľanie - oblasť (Slovensko)