Habáni na Slovensku - Kalesný, František: 1918-2007; Veselý, Milan: 1939-2015; Szabó, Tibor; Dérer, Ján (Bratislava Tatran, 1981)
Vznik, pôvod Habánov a ich rozšírenie. Habánsky kroj. V národopisnej alebo umelecko-historickej literatúre je častá zmienka o habánoch, hlavne spájaná v súvislosti s ich výrobou keramiky, ktorá sa vyznačuje vysokou kvalitou a umeleckou hodnotou a stále vzbudzuje pozornosť nielen bádateľov, ale aj širokej verejnosti.
Menej pozornosti sa však venuje pôvodu habánov, ich spôsobu života, osudom a iným druhom habánskej činnosti než výrobe keramiky. Veľmi málo je tých, čo poznajú skutočné osudy habánov a vedia, že posledné zvyšky tichých novokrstencov zo 16. storočia, ktorých osud zavial na niekoľko desaťročí aj na Slovensko, žijú dnes v uzavretých dvoroch niektorých štátov západnej pologule, kam sa z Európy vysťahovali koncom 19. storočia.
Mimo edície. Zoznam ilustrácií a vyobrazení. Register mien, lokalít a vecí. 118 zázn. lit. o knihách, čl., čas. a zbor. v jaz. slov., ruskom., nemeckom, anglickom.
Keywords: umelecké remeslá; keramika umelecká; hrnčiarstvo; keramika úžitková; Kalesný, František (slovenský etnograf, kultúrny historik a spisovateľ, 19.2.1918 v Starom Haliči-10.4.2007)); Slovensko; Habánska keramika; keramika habánska; Habánsky kroj; folkloristika; sociálne a duchovné názory; osídlenie na Slovensku; Slovensko; Veselý, Milan (bol slovenský výtvarník, grafický dizajnér, scénofraf, popredný predstaviteľ grafického dizajnu na Slovensku, medzinárodne uznávaný. * 01.12.1939 Bratislava, Slovensko -25.09.2015 Bratislava, Slovensko); Juráková-Ranostajová, Zora (slovenská prekladateľka z angličtiny. * 1948 Slovensko -)