Peňažníctvo na Slovensku 1918-1945: 2. diel - Horváth, Štefan: 1913-1993; Valach, Ján: 1952-; Sršeň, Andrej (Bratislava Alfa, 1978)
Publikácia nadväzuje na knihu Peňažníctvo na Slovensku do roku 1918 a predstavuje druhý diel práce o dejinách peňažníctva na Slovensku od začiatkov kapitalizmu až do roku 1945. Tento diel zahŕňa prechod peňažníctva na Slovensku po prvej svetovej vojne do nového štátnoprávneho celku Československej republiky a jeho vývoj v podmienkach dvadsaťročnej existencie tohto štátneho útvaru. Okrem toho je tu spracované aj obdobie druhej svetovej vojny a v závere je načrtnuté zhodnotenie účasti peňažníctva na Slovenskom národnom povstaní.
Vydané pre poslucháčov ekonomických škôl, ale aj pre pracovníkov peňažníctva.
Keywords: peňažníctvo slovenské; financie verejné; peniaze; Slovensko; Slovensko; Horváth, Štefan (bol slovenský ekonóm a autor publikácií z menovej oblasti. Od 15. marca 1939 pracoval vo funkcii osobného tajomníka ministra hospodárstva Gejzu Medrického. Dňa 28. augusta 1950 odišiel pracovať do vtedy vznikajúcej Štátnej banky československej. V roku 1964 začal učiť na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. Spolu s Jánom Valachom spracovali a knižne vydali prvé dejiny slovenského peňažníctva, trojdielnu publikáciu Peňažníctvo na Slovensku (vyšla v rokoch 1975-1978), ako aj skriptá Kapitoly z dejín peňažníctva na Slovensku (1975-1977). * 23.06.1913 Staré Hory, Slovensko - 22.05.1993 Bratislava, Slovensko); Valach, Ján (slovenský maliar, výtvarník a ilustrátor. 16.01.1952 Turá Lúka, Myjava, Slovensko -)