Souboj - Kuprin, Aleksandr Ivanovič, 1870-1938 (Naše vojsko, 1967)
Román ruského prozaika z vojenského prostředí a s protiválečnou tendencí, označovaný jako nejvýznamnější dílo autorovo. Příběh, v němž důstojník carské armády umírá v souboji jako oběť nadutého "oficírství", které nenávidívše, co vybočuje z řady, co je individuální a má svůj vlastní svět. O protiválečné tendenci tohoto díla se v doslovu knihy říká: "Souboj se objevil v nejvhodnější době, uprostřed rusko-japonské války, a svým antimilitarismemzapůsobil jako bomba ..."