Tušenie tieňa: Hľadanie stratených civilizácií - Souček, Ludvík: 1926-1978 (Zenit, 1984)
Autor v nej náväzne popisuje niektoré nevyjasnené fakty zo starších a mladších dejín ľudstva a zaoberá sa pritom otázkou možnej existencie dávnych vyspelých civilizácií alebo možnom živote vo vesmíre. Je to druh špekulatívnej literatúry väčšinou nezaloženej na vedeckých úvahách.