Sokrates: Hľadač blaženosti - Toman, Josef: 1899-1977; Tomanová, Miroslava: 1906-1991; Šulc, Daniel; Vančo, Ladislav: 1949-; Mojík, Ivan: 1928-2007 (Bratislava Tatran, 1979)
Sokrates i je ho filozofia má veľa čo povedať i nášmu človeku. Humanitný odkaz tohto filozofa bude svietiť ľudstvu dovtedy, kým sa jeho najlepší myslitelia a činitelia budú usilovať o mravné zušľachtenie človeka, o sociálny pokrok, o odstránenie vykorisťovania - lebo tieto myšlienky prevládali v celom Sokratovom živote a diele, hoci žil v otrokárskej spoločnosti. V myslení a činoch však predstihol svoju dobu o niekoľko storočí, takže sa zákonite musel dostať do konfliktu so svojimi vládcami, ktorí sa ho zbavili ako človeka naskrze nepohodlného a nebezpečného.
Keywords: romány autorské; historické romány; Toman, Josef (bol český prozaik, dramatik, básnik. * 06.04.1899 Praha, Česko - 27.01.1977 Praha, Česko); Vančo, Ladislav (slovenský popredný knižný grafik. * 01.01.1949 Velušovce, pri Topoľčanoch, Slovensko -); 5. stor. pred n.l.; osobnosti filozofické; Mojík, Ivan (slovenský básnik - nadrealista, prekladateľ. Nar. 02.11.1928 Turzovka, Slovensko - 18.04.2007 Bratislava, Slovensko); filozofi antickí; Grécko - staroveké; filozofia grécka; Sokrátes (starogrécky filozof, tvorca osobitného štýlu - typu filozofovania, ktoré sa opiera o dialóg, asi 470 pred Kr., Atény - 399 pred Kr. Atény); biografické romány; životopisné romány; politické romány; myšlienky filozofické; próza; česká literatúra - texty; Grécko - staroveké