Zanzibar aneb první světový průvodce - Pawlowská, Halina: 1955- (Motto, 2008)
Autorka sa v knihe stáva sprievodcom nielen po európskych mestách - Rím, Viedeň, Barcelona, ??Amsterdam, Brusel, Londýn, Budapešť, Hamburg, z ktorých najväčší priestor venuje milovanej Paríži, ale spolu s ňou sa vypravíme aj do zaoceánskeho New Yorku. Na chvíľku sa zastavíme aj na gréckom ostrove Rodos a v strednej časti Talianska - v Toskánsku.Zanzibar Haliny Pawlowskej sa neradí medzi typické cestopisné knihy, len v skratke sa zmieňuje o notoricky známych miestach a pamiatkach, a to vždy len v prípade, že je sama navštívila. Skôr zo zameriava na osobné zážitky a skúsenosti a popisuje miesta, ku ktorým má určitý vzťah. Svoje výpravnej potulky bohato prekladá napríklad historkami o významných osobnostiach, zoznamuje nás s kuchyňou daného mesta a na záver vždy pridáva vyskúšaný recept.