Italská paleta: S kresbami Karla Svolinského - Toman, Josef: 1899-1977; Tomanová, Miroslava: 1906-1991 (Racek, 1962)
Literárne pohľadnice a reportážne zábery z cesty po Taliansku, ktorej hlavným cieľom bola návšteva Benátok, Ríma, Florencie a Neapola. Autori mali príležitosť prechádzať miestami, ktoré na každom kroku pripomínajú slávnu minulosť krajiny starej kultúrne tradície, aj možnosť nahliadnuť do života súčasnej Talianska, plného spoločenských protikladov a myšlienkového kvasu.