Veselá je dědina ...: Štrnásť poviedok z rodného kraja autora - Toman, František: 1924-1981 (Vyšehrad, 1980)
Autor sa vo svojich aspektoch literárno zaoberá viac ľuďom, a kultúrnym zvyklostiam, či dobovým povinnostiam a prácou, ako všetko to čo poznal, či počul.