Zázračná krajina húb: Alebo rozprávkový atlas húb pre deti - Hajdu, Eva: 1968- (Nakladateľství Region Beskydy-Bronislav Ondraszek, 2003)
Za titulom detskej knihy zázračná krajina húb sa skrýva nielen napínavý a milý rozprávkový dej, ale aj pohľad do prírody. Autorke sa podarilo hravou formou spojiť a poprepletať dobrodružný príbeh zo sveta fantázie s odborným sprievodcom v ríši húb v priebehu štyroch ročných období. Rozprávka si preto vyžaduje pozornosť aj z mykologického hľadiska. Autorka prezrádza dobré teoretické i praktické vedomosti o hubách. Dôkazom toho je aj voľba popísaných druhov, ich stručná a výstižná charakteristika morfologických znakov, stanovišťa, aj možnosti zámeny jedlých s jedovatými druhmi. Obzvlášť pozoruhodné je, ako majstrovsky kombinuje odborné popisy s rozprávkovými elementmi, čo umožňuje detskému čitateľovi nenásilným, hravým spôsobom spoznávať jednotlivé druhy húb, predstavované v tejto netradičnej rozprávke. Život v nej neohrozujú bosorky, zlí draci, či v tých modernejších mimozemskí dobyvatelia, ale na pohľad lákavé plodnice húb.