Dávne povesti o slovenských hradoch : (Erzählungen, Sagen und Legenden aus Ungarns Vorzeit) - Mednyanský, Alojz: 1784-1844 (Pamäti a dokumenty, 1974)
V Medňanského povestiach môže čitateľ sledovať tajomné príbehy, ktorými sú opradené slovenské hrady Vršatec, Beckov, Orava, Lietava, Spišský hrad, Blatnica, Smolenice, Tematín, Hričov, Trenčín, Vinné, Bojnice, Budatín, Korlátko, ale i mestá Sabinov, Banská Štiavnica, Piešťany, Bratislava, Trstín, či Biele Karpaty a bralá okolo Váhu. Bez zaujímavostí nie je ani poetika povestí - môžeme sa zoznámiť so všetkými znakmi romantickej literatúry polovice minulého storočia, kde slovo muža malo cenu života, vládla smrtiaca nenávisť i kliatba, ale vykupujúcu a všetko ostatné mariacu silu mala láska až za hrob...